- Г-н Стаменов, какво е направено на пловдивските хълмове  в

...
 
- Г-н Стаменов, какво е направено на пловдивските хълмове  в
Коментари Харесай

Георги Стаменов: Слагаме парапети на тепетата, искаме да има...

 

- Г-н Стаменов, какво е направено на пловдивските хълмове  в последните години, с цел да бъдат по-привлекателни и безвредни?

- По-голямата част от Бунарджика е социализирана и възобновена с ново осветяване и акведукти, които се трансфораха в забележителна атракция. В парковата зона са построени детски площадки, ремонтирана е централната алея. Горе на хълма е възобновен шадраванът, поддържа се напоителна система. Миналата година беше заменена и помпата, която качва водата до върха. На Сахат тепе са почистени алеите, както и водоскоците. Часовниковата кула е реставрирана, а тази година сменихме осветлението от източната страна на хълма. Ако има средства, ще сменим цялото осветяване или до края на годината, или през 2023-та. До края на годината би трябвало да инсталираме и воден часовник.

- Не би трябвало ли да се сложат парапети на високата канара на Сахат тепе, с цел да е по-безопасно за хората, които желаят да видят от горната страна панорамата на Пловдив?

- В централната част до Часовниковата кула би трябвало да бъдат възвърне парапетите. Старите са изгнили и паднали. На Бунарджика, по време на ремонта на акведуктите, монтирахме парапети. Където е допустимо и удачно, би трябвало да има парапети, в частност - където са пешеходни зони. Но не може да опасваме с огради всяка алея и цели тепета.



- В последно време има ли случаи, когато падат камъни от скалите?

- Има масиви, които би трябвало да се обследват, а най-притеснителни са скалите на Джамбаз тепе. Преди известно време  изисках финансиране, само че се оказа че средства няма, по тази причина внесох отчет на Община Пловдив да подсигурят финансиране и да бъдат обследвани всички зони, след което да се даде експертно мнение по какъв начин да бъдат обезопасени - било с подсилване на скални масиви, или с ремонт на рискови блокове, където е невероятно да бъдат укрепени. Нормално е, когато има такива забележителности, да се поставят нужните грижи - от време на време проучване и ограничения, както и настояща поддръжка. Неслучайно е, че хълмовете и реката са на герба на града.

- Какво би трябвало да се направи на тепетата с изключение на тяхното обезопасяване?

- На хълмовете би трябвало да се разширят напоителните системи и - където е допустимо, да се изградят противопожарни хидранти. Да има видеонаблюдение, което би дало по-голяма сигурност. Много значима е ежедневната поддръжка. Неведнъж съм казвал, че всеки рид би трябвало да има собствен градинар с група, която всеки ден се грижи за положението му било по косене, изнасяне на суха трева, залесяване, поддръжка на цветни вази, напояване. Териториите са големи - Младежкият рид е с повърхност към 340 дка, Бунарджика е почти 240 дка, Сахат тепе - 70 дка. Имаме прелестна забележителност, горделивост за града, която обаче не е във типа, който заслужава. Многократно съм поставял този въпрос в Община Пловдив и смятам, че грижите за хълмовете би трябвало да бъдат надалеч повече.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР